O Nama

NAŠA PRIČA

Brodarsko jedriličarski klub „Metalac“ iz Smedereva osnovan je 1946. godine sa sedištem u Goranskoj ulici br.13 gde se i danas nalazi. Bavi se amaterskim sportom odnosno jedrenjem na vodi i okuplja ljude koji gaje i pokušavaju da prenesu na mlađe generacije ljubav prema reci.

Jedan od osnovnih ciljeva kluba je omasovljavanje ovog sporta i to dovođenjem i školovanjem najmlađih, starosti od 7 do 14 godina. U planu je i organizovanje škole jedrenja za sve uzraste, kako bi približili grad Dunavu i pomogli Smederevcima da steknu naviku izlaska na reku. Škola jedrenja za najmlađe traje od proleća do jeseni.

TRADICIJA KOJA TRAJE

Brodarski klub Metalac je jedan od najstarijih klubova u Srbiji. Početak razvoja sportskog brodarstva u gradu vezan je za 1946. godinu. Nastao je na bazi preporuke Brodarskog saveza Jugoslavije, kao ogranka Narodne tehnike, sa ciljem da populariše sportove na vodi ali i da osposobljava članove za gradnju sportskih čamaca. Godine 1948. osnovano je i drustvo”Ilija Tašic”. Za predsednika je izabran Mirko Djordjević, a među prvim članovima bili su kajakaši i jedriličari kao što su Vera Stokić, Jovan Poznić, Milan Poznić, Šarlo i Milutin Došen, Dušan Petrov, Dušan Gojkov, Miodrag Komlenc, Jovan Bokšan, Jovan Milić i mnogi drugi. To sportsko društvo se 1953. godine priključilo Sportskom društvu Metalac i od tada, pa sve do današnjeg dana, nosi ime Brodarski klub Metalac. Predsednik kluba u to vreme je bio Vladimir Aubreht. U klubu su postojale tri sekcije – kajakaška, brodo-modelarska i jedriličarska sekcija. Danas su ostale samo dve, kajakaška sekcija (rekreativna) i jedriličarska sekcija (takmičarska).

Danas je Brodarski Klub Metalac moderan jedrilčarski klub koji nastavalja da bude izuzetno uspešan u jedrenju u klasama 470 i Micro. Pored toga klub svake godine organizuje vrhunsku školu jedrenja za najmlađe u klasi Optimist i tako nastavlja vrednu i bogatu tradicuju koju je nasledio iz prošlih vremena.

NEKI OD RAZLOGA DA BUDETE UZ NAS

Nudimo pravi način da pronađete svoje mirno mesto i uživate u magičnoj moći vetra i vode.

IMATE PITANJA ZA NAS?

Ako žetite da saznate više o klubu i njegovom radu, slobodno nas kontaktirajte.